Maak een verwarmende Chai Latte

Artikel 25 van 35

Indiase Chai is een typische Indiase thee.

Elke regio in India heeft zijn eigen receptuur. De basis daar is eigenlijk altijd zwarte thee, water en melk, die wordt uitgebreid met specerijen zoals kaneel, kardemom, kruidnagel, steranijs, gember en peper. Deze chai ontstond in koloniaal India en is inmiddels een populaire drank over de hele wereld geworden. Er zijn zoveel specerijencombinaties die zorgen voor een eindeloze variatie van deze kruidige, warme drank.

De originele chai thee heeft een intens, kruidige en krachtige smaak en geur waar traditioneel hete melk en vaak veel suiker aan toegevoegd wordt. 

In Nederland is er tegenwoordig een walhalla aan chai blends en dan vooral de kant en klare aanmaak blends. In veel koffiebars, kun je tegenwoordig chai latte bestellen, het nadeel is echter dat deze erg zoet zijn en er veel suiker wordt gebruikt. Veel Chais zijn kant en klare poeders die alleen maar aangelengd hoeven te worden met melk of er wordt een siroop gebruikt. 

Je kunt Chai Latte dus heel goed zelf maken van Assam thee met specerijen maar wij gebruiken kant en klare thee melanges van Suez Thee.

Maak dus lekker je homemade chai met weinig tot geen extra toegevoegde suiker of andere zoetstoffen. Voordeel van homemade is dat je naar hartenlust kunt experimenteren met diverse soorten melk en verschillende theeën en kruiden.

 

Eén ding is belangrijk om te onthouden. Niets is fout en alles mag. Het gaat er om wat jij zelf lekker vindt. Dit recept is slechts een voorbeeld en leidraad.

 

De standaard voor latte chai is half thee, half melk. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan ¾ thee, ¼ melk. 

Als zoetstof kun je uiteraard suiker gebruiken. Voeg deze dan al toe aan de thee. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar maple syrup (ahornsiroop) of honing. 

 

Ik maakte voor jullie een chai latte van de Rooi Chai van Suez Thee

 

RECEPT

Rooi Chai-cino 

Gebruik amandelmelk of gewone melk.

Gebruik 2x zoveel thee als normaal. Doe er wat extra gember naar smaak bij en trek de thee min. 5 min.

Schenk je kop of glas voor ¾ vol en leng aan met de melk en melkschuim, ik verwarm de melk in een melkopschuimer. Rasp hier wat pure chocolade over en maak af met kaneel.               Wil je hem nog zoeter, gebruik dan een drupje honing of maple syrup.

Cheers!

 

 

© 2016 - 2024 Suez Thee | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel